De dagen worden inmiddels weer korter, het licht gaat in huis eerder aan en ’s ochtends sta je misschien zelfs nog met het donker op. Niet iedereen vindt het prettig om in het donker door het huis heen te wandelen, daarom doen we vaak een (kleine) lamp aan. Maar lampen hebben stroomvoorziening nodig en dat gaat helaas nog steeds niet verbinding loos. Je hebt dus altijd die lamp ergens staan bij een stopcontact, maar dat betekent niet dat het ook een fijne plek is. Misschien is dat juist wel de hoek waar je niet zoveel licht nodig hebt of staat het esthetisch niet zo mooi. Een draadloze lamp heeft meerdere voordelen én is ook nog is een keer dé trend van dit moment.

Wat is een draadloze lamp?

Eigenlijk is een draadloze lamp niet heel erg verschillend van de ‘normale’ lamp waar een snoer aan vast zit. Een lamp is en blijft namelijk een lamp: het geeft verlichting en heeft daarvoor een stroomvoorziening nodig. Een gewone lamp krijgt de stroom via een snoer die je aansluit op de netstroom. Doordat er elektra wordt gevraagd door de lamp en door de netstroom wordt afgegeven is er elektriciteit die de lamp laat branden.

Bij een draadloze lamp heb je nog steeds elektra nodig, maar dan wordt dit niet uit de netstroom gehaald. Er zijn twee type draadloze lampen: op een accu die je op kunt laden of op batterijen. Beide type lampen hebben dus geen snoer meer en kun je overal plaatsen waar jij dat mooi vindt staan en waar je het nodig hebt. Een ander voordeel is dat je die draadloze lamp zelfs mee kan nemen naar een andere plek. Bijvoorbeeld van binnen naar buiten, of andersom.

Kies je voor een accu of voor batterijen?

Draadloze lamp hebben voordelen maar ook wel een klein nadeel. Je moet zorgen dat de elektra die je lamp nodig heeft, of dat nu een batterij is of een accu, wel beschikbaar is. Dit houdt in dat als je kiest voor draadloze lampen met batterijen dat je op tijd nieuwe batterijen moet aanschaffen zodat je lamp het blijft doen.

Het voordeel van een lamp met accu is dat je geen nieuwe batterijen hoeft aan te schaffen maar dat je deze gewoon kunt opladen via een lader. Je moet dit natuurlijk alsnog wel op tijd doen en het opladen duurt vaak langer dan dat je even snel batterijen verwisselend. Vaak zit er een USB-snoer meegeleverd die in je telefoonoplader kan om de lamp op te laden.

Eigenlijk kun je zeggen dat een draadloze lamp, of je hem nu met accu of op batterijen aanschaft, voordelen heeft van een ‘gewone’ lamp. Zo zit je nooit meer vast aan een plek waar een stopcontact is en kun je hem zelf meenemen van bijvoorbeeld buiten naar binnen. Wel moet je er rekening mee houden dat je de lamp tijdig weer oplaadt of een setje reserve batterijen hebt liggen zodat je niet alsnog op een ongewenst moment in het donker blijft staan.