Wilgenboom kopen

Soorten wilgenboom

De wilg is een geslacht van tweehuizige bomen zoals een treurwilg . Een wilg is een bladverliezende boom, wat inhoud dat het in de winter een kale boom is. De wilg bevat katjes die uit zijknoppen groeien. Bij de wilg zitten of staan de katjes. Niet zoals bij een populier dat ze hangen. Een wilg heeft veel behoefte aan licht. Een wilg zie je in Nederland vaak langs sloten. Dit omdat een wilg houd van vochtige bodem. Een wilg is een snelgroeiende boom.

Knotwilg.

De knotwilg is een wilg die gewoon geplant word als normale wilg. Alleen word de knotwilg na enkele jaren op een hoogte van circa twee meter hoogte afgezaagd. Dit doe je dan elke 3 jaar. Doe je dit niet dan kunnen de takken op de stam te zwaar worden en door de wind afbreken. Hoe vaker je snoeit hoe meer volume de boom krijgt door veel jonge twigen. Je snoeit dan alle nieuwe uitgelopen takken. De naam knotwilg komt van de verdikkingen aan de basis van de uitlopers. Dit vormt de knot. Vandaar de naam knotwilg. Knotwilgen zie je vaak aan de grote rivieren of in de poldergebieden. Knotwilgen dienden om beschutting te geven tegen de wind. In de knot van een knotwilg broeden soms eenden of groeien planten. Een snelgroeiende lijsterbes kan zo een knotwilg laten splijten. Een knotwilg kan wel 50 jaar oud worden. Hoe ouder de knotwilg word is het verschijnsel van opengevouwen stam te zien. Toch lijdt een knotwilg daar niet onder.

De gele knotwilg. De gele knotwilg is een snelgroeiende knotwilg. De gele knotwilg heeft een geelbruine tot grijze stam. De stam bevat groeven. De twijgen van de gele knotwilg zijn oranje – rood. Dit maakt de gele knotwilg vooral in de winter tot een prachtige opvallende boom. De bladeren van een gele knotwilg is lancetvormig. De kleur van de bladeren van een gele knotwilg zijn glanzend licht groen. De onderkant van het blad van de gele knotwilg is grijzig en licht behaard. Meestal word de gele knotwilg geknot op ongeveer 2 meter hoogte. Dit kan pas als de boom meerdere jaren oud is. Na het knotten van de gele knotwilg moet je dit om de drie jaar bij houden. Doe je dit niet zullen de nieuwe twijgen te zwaar worden en door een harde wind kunnen deze twijgen breken.

Geoorde wilg. Een geoorde wilg is tweehuizig. Een geoorde wilg word ongeveer 3 meter hoog. De knoppen van een geoorde wilg zijn rood en zitten verspreid op de tak. De knoppen zijn bolvormig. De bladeren van een geoorde wilg wouden ongeveer 7 centimeter lang en zijn omgekeerd eirond. De bladeren van de geoorde wilg zijn groen van kleur. De onderkant van de bladeren is blauwgrijs. De geoorde wilg bloeit in april en mei. De bloemen zijn de katjes. In de maanden juni en juli heeft de geoorde wilg vruchten. Een geoorde wilg heeft het liefst een natte, voedselarme bodem. Ook staat een geoorde wilg graag in het licht. De geoorde wilg kan tegen kou en wind.