Voorkom contactlensallergie

Contactlenzen hebben de neiging om uit te drogen aangezien ze water bevatten, wat met verloop van de tijdverdampt. Als dit gebeurt nemen tranen de plaats in van het verdampte water.  Als er om de een of andere reden helemaal geen goede balans meer is (droge omgeving, medicijnen…) wordt de lens droog en gaan ze vaak oncomfortabel zitten. Dit kan aanslag op de lens creëren en irritatie voor de ogen. Een droge lens trekt meer aanslag aan en zo begint deze vicieuze cirkel.

Formatie van de aanslag.

De formatie van aanslag op het oppervlak van contactlenzen is onvermijdelijk. Deze aanslag bestaat vooral uit proteïne en lipiden.

De lipide aanslag (vet) zal ervoor zorgen dat de tranen evenredig worden verdeeld over het oppervlak van de lens. Het vochtgehalte van de lens verandert waardoor gedeeltes van de lens slecht bevochtigd worden. Dit resulteert in een verlies van kwaliteit en ook in ongemak. Als je silicone hydrogel contactlenzen draagt en je krijgt de indruk dat je een wazige visie hebt, komt dit door de lipide aanslag.

De proteïne aanslag vormt een kleine sluierlaag, wat soms het comfort vermindert en soms ook het zicht. Deze proteïnen hebben vaak ook de neiging te denatureren door wrijven met het ooglid. Gedenatureerde proteïnen worden niet herkend door het lichaam en worden dan antigeen. Dit mechanisme resulteert in allergische reacties: de patient klaagt over rode ogen, soms afscheidingen wat dan weer leidt tot vuilere lenzen en meer ongemak.

De afzettingen kunnen allergische reacties opwekken (allergische conjunctivitis). Deze afzettingen kunnen veroorzaakt worden door het schoonmaken met een lensoplossing die te oud is, door vieze vingers, pollen,  etc. Dit zorgt voor een ontstekingsreactie die de afscheiding van het oog weer vergroot en dus ook het probleem verergert.

Ga deze aanslag tegen.

Houd er rekening mee dat 90% van de problemen met contactlenzen, inclusief afzetting, wordt veroorzaakt door slechte hygiëne.

 

  • Vergeet niet om een contactlensoplossing te gebruiken met een geldige houdbaarheidsdatum.
  • Verwissel je lenshouder minstens elke maand.

  • Mocht je al last hebben van allergiën, vooral pollen in het voorjaar, twijfel er dan niet aan om je lenzen uit te doen en gewoon in die periode je bril te dragen.
  • Je kunt lipide aanslag verwijderen door het toepassen van een fysiologische zoutoplossing op je contactlenzen gedurende 30 seconden, elke morgen en avond.
  • Als aanslag nog steeds voorkomt tijdens de dag kun je oogdruppels gebruiken zoals Blink’n Clean. Als je probleem nog steeds aanhoud tkun je het beste je probleem voorleggen aan je oogarts. Je moet in dit geval waarschijnlijk een ander soort lensvloeistof proberen, of andere contactlenzen.

Alternatieven

Een alternatief daarentegen is het dragen van daglenzen. Geen gedoe met schoonmaakvloeistof of lenzenhouders maar gewoon iedere dag een nieuwe set frisse daglenzen in. De 1-Day Acuvue Moist van Johnson & Johnson te koop bij Lensdeal zijn ideaal. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat goed draagcomfort vanwege vochtrijke ingrediënten waardoor de lens goed vochtig blijft en zijn vorm bewaart. De kans op ontstekingen is gering zolang je maar gewoon eerst je handen wast voordat je de lenzen indoet of uitneemt. Voor diegenen met hooikoorts en overgevoeligheid voor pollen blijft het desalnietemin toch verstandig om een bril te dragen.

Auteur: http://lensdeal.nl