Elektrische keuring bij verkoop

Ongeveer € 130 is de prijs keuring voor verkoop. Er is veel te doen geweest over de elektriciteitskeuring voor verkoop in België. Deze verplichting werd ingevoerd in 2008. In de media werd gezegd dat dit onzin was omdat het beleid geen handhaving heeft. Achtennegentig procent van de woningen worden afgekeurd en nu is uitgelekt dat er in 2013 geen enkel proces verbaal werd uitgeschreven aan diegenen die de elektrische installatie niet herstellen en dat is breed uitgesmeerd in de kranten.

Kunnen we daaruit concluderen dat deze regel een gemiste kans is?
Deze regel had twee bedoelingen. 1: de (eventuele) kopers informeren over de staat van de elektriciteit, en daar zijn ze zeker in gelukt. Zonder keuringsattest kan de verkoop niet afgehandeld worden en de notarissen zijn daar zeer strikt in. Geen enkel huis wordt verkocht zonder dit keuringsbewijs. De tweede bedoeling was om, na enkele jaren, alle huizen te laten aanpassen aan de hedendaagse eisen en hierin zijn ze inderdaad niet in geslaagd.

Zoals we al vaker hebben vastgesteld in ons landje: harde verklaringen maar een zwak opvolging van het beleid. Anders gaat het bij onze noorderburen. Zij kiezen voor een soepeler wetgeving op veel vlakken maar steeds een sterke handhaving van wetgeving. Was alles nu een maat voor niets? Helemaal niet, enkel de controle ontbreekt. Elke keuringsorganisatie moet de resultaten doorgeven aan de overheid en in één oogopslag hebben ze de lijst van woningen waarvan de elektrische installatie niet is hersteld. Waarom geen processen verbaal worden uitgeschreven is een (Belgisch) enigma.