De rijke geschiedenis van een horloge

Een horloge is niet van gister, het bestaat al echt vele, vele jaren. Het kent dan ook een rijke geschiedenis en is door de jaren heen steeds beter en nauwkeuriger geworden. Inmiddels hebben we Diesel horloges, Michael Kors Horloges, Citizen Horloges en vele meer. Maar hoe is het eigenlijk begonnen?

We moeten eeuwen terug om het begin van de draagbare klok te vinden. In het begin van de zestiende eeuw toen Peter Henlein een eerste draagbare klokje maakte. Zijn klokken worden nu gezien als de eerste horloges. Ze werden nog niet om de pols gedragen maar waren voor het eerst wel echt draagbaar. Ze werden bijvoorbeeld aan riem of nek gedragen.

Met de komst van deze horloges ontstond het grootste probleem van de klok in die tijd, hoe laten we alle horloges gelijk lopen? Dit probleem ontstond doordat er in 1 stad voor het eerst meerdere klokken waren. Want daarvoor had men alleen de kerkklok en of die nu een half uur voor of achter liep, dat was geen probleem want iedereen zag dezelfde tijd. Maar nu was het voor het eerst anders met de intrede van de horloges.

Vele uitvinders bogen zich over het probleem, maar een echte oplossing kwam er nog niet. Tot, in 1762, het Engelse parlement een beloning van 20.000 pond zou geven aan de uitvinder die het zou oplossen. John Harrison bleek later de grote oplossing te hebben. Zijn uurwerk was de oplossing voor het grote probleem met tijd. Na zijn uitcinding kwamen nog slechts kleine aanpassingen die het uurwerk verder verbeterde maar de horloges van nu wijken in principe niet af van het uurwerk van toen.

Horloges zijn inmiddels alleen veel meer dan een uurwerk. Het zijn design objecten, fashion en mode. Merken als Diesel maken nu horloges waarbij het design veel opvallender en groter is dan het uurwerk. Neem bijvoorbeeld de serie Mister Daddy een groot Diesel Horloge waar het uurwerk maar heel klein te zien is. Een horloge is dus steeds meer dan alleen een klokje om de pols